Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Έκθεση για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρ-κίας

Η έκθεση για την Πρόοδο της Τουρκίας που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ισορροπημένη και αντικειμενική. Ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ικανοποιη-τική όσον αφορά στον τρόπο που καλύπτει ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα την υπο-χρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την ανάγκη να σταματήσουν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών, καθώς και άλλα ζητήματα, όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο. Επίσης θετικές είναι οι αναφορές για το θέμα του Κυπριακού.


Σχετικά με την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την "Έκθεση Προόδου της Τουρκίας 2010" από την Επι-τροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος δή-λωσε ότι "Πρόκειται για μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Προσβλέπω ότι η Έκθεση που εγκρίθηκε θα υιοθετηθεί και από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μάρτιο.
Η αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που για πρώτη φορά εισάγεται σε κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί ένα πολύ θετικό προηγούμενο, το οποίο πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί.



Το θετικό αυτό αποτέλεσμα δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την ομόθυμη στήριξη των συναδέλφων του Ευ-ρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που εξαρχής στήριξαν τις συγκεκριμένες θετικές για την Ελλάδα τροπολογί-ες".


Δεν υπάρχουν σχόλια: