Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αίτημα μείωσης του επιτοκίου των δανείων

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Ιρλανδίας (11 χρόνια), μείωση του επιτοκίου δανεισμού και μεγάλη ευελιξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων, είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη συνολική απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους.



Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υπουργός Οικονομικών: «Είναι θετική εξέλιξη η κατ' αρχήν συμφωνία για τον καθορισμό της συνεισφοράς των κρατών μελών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».
Τα παραπάνω θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες, αλλά και σε επίπεδο Συμβουλίου Ecofin


Στις διαβουλεύσεις που έγιναν δεν προέκυψαν αποφάσεις, δεν αναμένονταν άλλωστε, αλλά σημειώθηκε πρόοδος, ενώ διευκρινίστηκε από τον πρόεδρο της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι οι αλλαγές στο Ταμείο, η μείωση των επιτοκίων και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αποτελούν ενιαίο «πακέτο».


Στις 11 Μαρτίου οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις απόψεις όσο το δυνατόν περισσότερο, στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 14 Μαρτίου και εάν χρειαστεί και στις 21 Μαρτίου σε μια έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να ετοιμαστεί η συνολική πρόταση που θα υποβληθεί για υιοθέτηση στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (24-25 Μαρτίου).


Στη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κατέστησαν σαφές στους εταίρους ότι οι ίδιες έχουν κάνει το χρέος τους, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, ενώ κάλεσαν την Ευρωζώνη να κάνει κι αυτή τώρα το χρέος της υιοθετώντας τη συνολική απάντηση.


Ωστόσο, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία εξακολουθούν να διατυπώνουν επιφυλάξεις στην πρόταση για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωζώνης: «Στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης συζητείται η μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία».
Αναφορικά με την εξέλιξη των συζητήσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι η τελική συμφωνία πρέπει να προβλέπει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μεγαλύτερη ευελιξία, όπως είπε, ώστε να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά και να φτάνει μέχρι την επαναγορά χρέους με καλύτερους όρους δανεισμού, γιατί οι σημερινοί που συμφωνήθηκαν κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Σχετικά με το δεύτερο μεγάλο σκέλος της συνολικής απάντησης, το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», ο υπουργός Οικονομικών, αφού υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής (4 Φεβρουαρίου) και ήταν θετικός, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επίσημη πρόταση στο «τραπέζι», αλλά μια γενική κατεύθυνση (σ.σ. οι γαλλογερμανικές ιδέες), και η Ελλάδα συμπορεύεται (με τη γενική κατεύθυνση) γιατί σε πολύ μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει πολλά από τα ζητήματα του διαλόγου.
Ωστόσο επισήμανε ότι ορισμένα ζητήματα θέλουν πολύ συζήτηση, γιατί κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Οπως είναι γνωστό ο γαλλογερμανικός άξονας προτείνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς, την προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής, και τον καθορισμό ενός ελάχιστου συντελεστή στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων.
Ερωτηθείς σχετικά με τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ, είπε ότι η εναρμόνιση με την Ιρλανδία είναι ο βασικός στόχος, προσθέτοντας ότι στο «τραπέζι» υπάρχουν και άλλες ιδέες για μεγαλύτερη επιμήκυνση για τις δύο χώρες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση.
Αναφορικά με το επιτόκιο των δανείων, ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης συζητείται η μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία. Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια των εταίρων προς την Ελλάδα δόθηκαν με μέσο επιτόκιο 5,20% και στην Ιρλανδία με 5,80%.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί θετική εξέλιξη την κατ΄αρχήν συμφωνία για τον καθορισμό της συνεισφοράς των κρατών μελών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (θα διαδεχθεί τον Ιούνιο του 2013 το σημερινό Ταμείο) στα 500 δισ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει τη βούληση της Ευρωζώνης να διαθέσει τα μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Υλοποιούνται διαρθρωτικές αλλαγές


Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία που έγινε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, υπογραμμίζοντας ότι η αποτίμηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ από την αξιολόγηση της τρόικα στην Αθήνα είναι θετική, ενώ δόθηκε έμφαση από κοινοτικής πλευράς στο ζήτημα της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλα και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε μείωση ελλείμματος από 17 δισ. το 2011 σε 6 δισ. ευρώ το 2014.


Ο υπουργός Οικονομικών έκανε μια ανασκόπηση της πορείας των τελευταίων μηνών και της «πρωτοφανούς προσπάθειας», όπως τη χαρακτήρισε των Ελλήνων πολιτών, η οποία οδήγησε σε μείωση κατά έξι μονάδες του ελλείμματος, κάτι που δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν στην Ευρωζώνη.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε διαρθρωτικές αλλαγές που υλοποιήθηκαν, σε άλλες που προωθούνται και σ' αυτές που θα έρθουν, διαβεβαιώνοντας τους εταίρους ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε ένα πρόγραμμα ευρειών διαρθρωτικών αλλαγών όπως και στο χειρισμό του μεγάλου επιπέδου του χρέους.
Ειδικότερα για το χρέος, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι όλοι ξέρουν πως μειώνεται με πρωτογενή πλεονάσματα, με ανάπτυξη, με διαρθρωτικές αλλαγές και βεβαίως με ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.


Συνάντηση 14 κεντροδεξιών ηγετών στο Ελσίνκι


Η Φινλανδία θα φιλοξενήσει μία συνάντηση 14 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, στο Ελσίνκι στις 4 Μαρτίου προκειμένου να προετοιμάσουν μία «συνολική απάντηση» στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την τελευταία στην ατζέντα των συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί έως τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης/25ης Μαρτίου και υποδηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να πείσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές ότι είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα πακέτο μέτρων για την επίλυση της μακρόχρονης κρίσης χρέους.


«Η έκτακτη συνάντηση πρωθυπουργών στο Ελσίνκι θα επικεντρώνεται στην προετοιμασία της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της φινλανδικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Γίργκι Κατάινεν.


Οι 14 ηγέτες προέρχονται από το κεντρο-δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) του Ευρωκοινοβουλίου. Τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες θα ακολουθήσει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 14 Μαρτίου και πιθανότητα μία ακόμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Μαρτίου.


Σημειώνεται ότι η Φινλανδία θα πρέπει να διαλύσει τη βουλή της στις 11 Μαρτίου εν όψει των εκλογών της 17ης Απριλίου, γεγονός που σημαίνει ότι η τελευταία ευκαιρία που έχει η παρούσα κυβέρνηση για να δώσει την έγκρισή της στο συνολικό πακέτο είναι στις 11 Μαρτίου.


Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος, δήλωσε χθες ότι η καθυστέρηση της Ε.Ε. να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους δημιουργεί τον κίνδυνο νέας αναταραχής στις αγορές. «Οι συζητήσεις διαρκούν περισσότερο από ό,τι είναι επιθυμητό και οι καθυστερήσεις και οι δισταγμοί επηρεάζουν την Ευρωζώνη και τη σταθεροποίηση του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.


* Στόχος


Η ευελιξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων, είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.


ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ -nbellos@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: