Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ EFSF


Σε συμφωνία φέρονται να φτάνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να δοθεί η δυνατότητα στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) να αγοράσει κρατικά ομόλογα από τους εκδότες, σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις που επικαλείται το Bloomberg...


Διάσταση απόψεων φαίνεται όμως ότι επικρατεί για το εάν θα μπορεί το Ταμείο να αγοράζει και ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία στη δευτερογενή αγορά.


Η αγορά ομολόγων κατά την έκδοσή τους από το Ταμείο μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης κερδίζει έδαφος, καθώς κρίνεται προτιμότερη από τα δάνεια στήριξης που προβλέπονται για το EFSF λόγω του «στίγματος διάσωσης».


Κυρίως όμως, όπως ανέφεραν οι πηγές, κάτι τέτοιο θα έδινε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις-δανειστές (μέσω του EFSF) τη δυνατότητα να επαναδιοχευτεύσει το χρέος στις αγορές.


Η αναδιάρθρωση του EFSF κατέχει κεντρική θέση στη «λύση-πακέτο» της ΕΕ στην κρίση χρέους, και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.


Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφωνούν, σε γενικές γραμμές, στην ανάγκη διεύρυνσης του ρόλου του EFSF. Ενώ κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο επανέλαβε την Τρίτη την πάγια θέση της Μαδρίτης υπέρ ενός πιο ευέλικτου και ευρύτερου EFSF.

Δεν υπάρχουν σχόλια: