Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

TA ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Μήνυμα Σαμαρά προς Τρισέ: «Πρέπει να σπάσουν τα δεσμά του Μνημονίου»»


Ένα προς ένα έθεσε τα προβλήματα και τις λύσεις τους για την έξοδο από την κρίση ο Αντώνης Σαμαράς στο τραπέζι της ωριαίας συνάντησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν –Κλοντ Τρισέ, στη Φρανκφούρτη. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και αναδείχθηκαν πολλά κοινά σημεία μεταξύ του προέδρου της Ν. Δ και του προέδρου της ΕΚΤ σε κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και την οικονομική ανάταξη των χωρών της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της Ν. Δ. συζήτησε αναλυτικά για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο , πρότεινε ρεαλιστικές προτάσεις γ ια την αντιμετώπιση του χρέους στο εθνικό επίπεδο και επέμεινε στη θέση του , ότι η «συνταγή» για να σβήσει το κόκκινο φως της ύφεσης είναι η ρευστότητα. Ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την πραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, με αποτέλεσμα να στροβιλίζεται σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, ενώ στη δήλωσή του, αμέσως μετά τη συνάντηση, έθεσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προ των ευθυνών του. «Επανέλαβα τη δεδομένη θέση μας για τη σημερινή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που είναι χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση. Πρόβαλα τις δικές μας προτάσεις. Συζητήσαμε, όμως, κυρίως το ζήτημα της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Ζήτησα από τον κ. Τρισέ να συνεχίζει την αναγκαία αυτή παροχή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες. Καλώ, όμως, και τον κ. Παπανδρέου να διασφαλίσει ότι η παροχή αυτή θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, κάτι που δεν γίνεται μέχρι σήμερα» , δήλωσε ο πρόεδρος της Ν. Δ. επισημαίνοντας ότι στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις «που απαιτούν , σε ευρωπαϊκό επίπεδο , συντονισμένες και ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του χρέους και σε εθνικό επίπεδο, τολμηρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του χρέους, του ελλείμματος και της ύφεσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έθεσε όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο που συζητείται αυτή τη στιγμή για την κρίση χρέους στην Ευρώπη (το άρθρο συνεχίζεται με τις προτάσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά στον κ. Τρισέ για την έξοδο από την κρίση της χώρας μας…)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 6 με τίτλο :


«Το ραντεβού στη Φρανκφούρτη Σαμαρά – Τρισέ»


Τα ζητήματα της ρευστότητας στην αγορά, την επιμήκυνση του δανείου με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, της έκδοσης ευρωομολόγου αλλά και των μέτρων ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στης Φρανκφούρτη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε μια «αποστολή σωτηρίας» για την ελληνική οικονομία, εξήγησε στον κ. Τρισέ ότι στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ύφεσης, ο οποίος περιορίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής, όπως και ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης που δημιουργεί επίμονα ελλείμματα όσο αυξάνεται το χρέος. Αυτά είναι τα αδιέξοδα του Μνημονίου που πρέπει να σπάσουν με ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, κατά τον πρόεδρο της Ν. Δ. Εξηγώντας την πρότασή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειάζεται:


-Να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης με άμεσα μέτρα ανάκαμψης


-Να σπάσει ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης με ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και ιδιωτικοποιήσεων. Ο πρόεδρος της Ν. Δ. επέμεινε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ρευστότητας και συζήτησε με τον κ. Τρισέ τρόπους και ιδέες για να θωρακιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να αυξηθεί η ρευστότητα που φτάνει στην πραγματική οικονομία (Το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 4 με τίτλο :


«Τις προτάσεις τις ξέρει»


Πάλι τα ίδια. Ξανά μανά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου λέει ότι θα ζητήσει από τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την οικονομία. Προχθές το έκανε ο Σαχινίδης, και τώρα ο Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό Συμβούλιο. Όμως, η Νέα Δημοκρατία, αν μη τι άλλο, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο κάνει προτάσεις στην κυβέρνηση, οι οποίες με ελάχιστες εξαιρέσεις πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων. Όπως λέει παράγοντας τα ης Ν. Δ. στη «Β», «είναι επομένως, παράλογο, αν όχι κωμικό, να δηλώνει η κυβέρνηση ότι θα μας καλέσει για να ακούσει τις απόψεις μας. Τις προτάσεις μας τις ξέρει… Αν θέλει και αν μπορεί, ας τις ακολουθήσει». Κι εδώ που τα λέμε ακόμη και η κουτσή Μαρία ξέρει πια ότι η Ν.Δ. έχει καταθέσει ένα σωρό προτάσεις, εκτός από τον….αρμόδιο υπουργό Οικονομικών. Ας τις απορρίψει με επιχειρήματα. Αλά όχι να κάνει ότι τις αγνοεί…


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 6 με τίτλο :


«Θλίψη και συγκίνηση στον πολιτικό κόσμο για τον Μ. Έβερτ»


Συγκίνηση προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο η είδηση του θανάτου του πρώην προέδρου της Ν. Δ. Μιλτιάδη Έβερτ. Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε γύρω στις 8 το βράδυ από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «αγωνιστή της παράταξης, του τόπου, της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: αγωνιστής! Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα…». (Το άρθρο συνεχίζεται με δηλώσεις για τον θάνατο του κ. Έβερτ από τους αρχηγούς των κομμάτων και πολιτικούς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: