Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Δύο εφημερίδες παρακολουθούσαν κινητά διάσημων AFP, Ροϊτερς ΛΟΝΔΙΝΟ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

AFP, Ροϊτερς

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο θόρυβος που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις οικονομικές ατασθαλίες των βουλευτών, ένα ακόμα ηχηρό σκάνδαλο έρχεται να κλονίσει την κοινωνική και πολιτική ζωή της Βρετανίας. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται αυτή τη φορά ο γνωστός μεγαλοεκδότης και ιδιοκτήτης του Ομίλου «News Group Newspapers», Ρούπερτ Μέρντοχ, καθώς και ανώτατο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο διατηρούσε μέχρι χθες ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των Εργατικών σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian», τα δύο μεγαλύτερα σε πωλήσεις ταμπλόιντ της Βρετανίας, «News of the World» και «The Sun», είχαν προσλάβει ιδιωτικούς αστυνομικούς για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων πολιτικών προσώπων και διασημοτήτων από τον χώρο των τεχνών, του αθλητισμού και της μόδας. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ο διευθυντής επικοινωνίας των Συντηρητικών, Αντι Κούλσον, ο οποίος διετέλεσε αρχισυντάκτης της «News of the World» την περίοδο που φέρονται να έγιναν οι παρακολουθήσεις. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ, οι ηθοποιοί Γκούινεθ Πάλτροου και Τζουντ Λο, ο τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, συγκαταλέγονται στα πρόσωπα τα κινητά των οποίων φέρονται να είχαν παγιδέψει ιδιωτικοί αστυνομικοί για λογαριασμό των δύο εφημερίδων του Ομίλου «News Group Newspapers». Η διεύθυνση του τελευταίου φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian», να κατέβαλε αποζημιώσεις ύψους 1 εκατ. στερλινών σε τρία τουλάχιστον πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ενωσης Eπαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Βρετανίας, Γκόρντον Τέιλορ, προκειμένου να αποφευχθούν δίκες που θα αποκάλυπταν το πραγματικό εύρος της υπόθεσης.

Αξιωματούχοι της μητροπολιτικής αστυνομίας αποκάλυψαν στην ίδια εφημερίδα ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών για την υπόθεση Κλάιβ Γκούντμαν -πρόκειται για δημοσιογράφο της «News of the World» ο οποίος καταδικάστηκε σε τετράμηνη κάθειρξη για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων των συμβούλων του πρίγκιπα Γουίλιαμ το 2007- ανακάλυψαν ότι οι δημοσιογράφοι του Ομίλου «News Group Newspapers» είχαν παγιδεύσει 3.000 κινητά τηλέφωνα μέσω ιδιωτικών αστυνομικών. Ο ίδιος ο κ. Μέρντοχ, πάντως, δήλωσε χθες ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για την υπόθεση, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Πρέσκοτ, ο οποίος διερωτήθη γιατί η αστυνομία δεν ενημέρωσε όσους τελούσαν υπό παρακολούθηση. Από την πλευρά της, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να εξετάσει την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Τέλος, ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλυψε τον κ. Κούλσον, τονίζοντας ότι δεν θα ζητήσει την παραίτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: