Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ

Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά επισκέφθηκε το ΙΚΑ, όπου είχε σύσκεψη εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Η υπουργός με τον διοικητή κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου και τα υπόλοιπα μέλη, συζήτησαν για το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής, ώστε να εκσυγχρονισθεί το ΙΚΑ.

Μετά την σύσκεψη η υπουργός και ο διοικητής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις.

Υπουργός: Συναντήθηκα με τη διοίκηση του ΙΚΑ σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που αφορά το ΙΚΑ και θα ψηφιστεί στη Βουλή στα θερινά τμήματα. Ο στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ, ο λειτουργικός διαχωρισμός του τομέα της Ασφάλισης από τον τομέα της Υγείας.

Η κεντρική μας πολιτική, η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργείου Απασχόλησης είναι η στήριξη και η ενίσχυση των δύο βασικών πυλώνων του ΙΚΑ, της ασφάλισης και της υγείας, μέσα σε ένα πλαίσιο ενιαίο, μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου ΙΚΑ, του ΙΚΑ με ενιαία διοίκηση.

Θεωρούμε, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί ο στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ και η ιδιαίτερη στήριξη στον τομέα υγείας και το γεγονός ότι επιθυμούμε ο ένας τομέας, να μην αλληλεπικαλύπτει τον άλλο.

Το ΙΚΑ δεν διασπάται. Το ΙΚΑ διατηρεί την ενιαία του μορφή και το ΙΚΑ διατηρεί την ενιαία του διοίκηση και τη λειτουργία του. Με τον διαχωρισμό αυτό των δύο βασικών πυλώνων ως προς τις υπηρεσίες της υγείας στοχεύουμε σε νέες υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ, ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ από τις ήδη υπάρχουσες.

Δημιουργείται μια νέα γενική διεύθυνση, η οποία θα είναι διεύθυνση διαχείρισης, αξιολόγησης και ελέγχου των δαπανών υγείας όλων των υποκαταστημάτων.

Το ΙΚΑ της ήσσονος προσπάθειας αποτελεί παρελθόν. Ο στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στον πολίτη, καθημερινά πλάι στον πολίτη, με όλο και κάθε μέρα ποιοτικότερες υπηρεσίες, σύγχρονες υπηρεσίες.

Το ΙΚΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Τη ναυαρχίδα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Και μια μεγάλη ομπρέλα προστασίας, για την Ασφάλιση και για την Υγεία, για πολύ μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Το ΙΚΑ είναι το ασφαλιστικό σπίτι του μεγαλύτερου αριθμού των Ελλήνων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Διοικητής ΙΚΑ: Πιστεύω ό,τι συζητήθηκε, καλύφθηκε ήδη από την κα υπουργό. Οι οδηγίες που πήραμε για πορεία -από εδώ και πέρα- αφορούν, όπως είπε η ίδια, ένα ενιαίο ΙΚΑ, όπου έχουμε ένα διαχωρισμό των δύο βασικών πυλώνων, της Ασφάλισης και της Υγείας, λειτουργικό, οργανωτικό, πληροφορικό, από πλευράς στελέχωσης. Πιστεύουμε ότι με τη νέα του αυτή δομή, το ΙΚΑ θα ανταποκριθεί ακόμη καλύτερα στις απαιτήσεις των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του, με στόχο καλύτερες υπηρεσίες και εξορθολογισμό των δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: