Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας παρουσίασε στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης», με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2006/32/ΕΚ και θεσπίζονται για πρώτη φορά στην ελληνική ενεργειακή αγορά κανόνες και μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και για την ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας με όλα τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας και τον περιορισμό της ενεργειακής της εξάρτησης από εισαγωγές, τη μείωση των αιχμών φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου τίθεται πλέον επισήμως εθνικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας κατά 9% μέχρι το 2016, ο οποίος θα επιτευχθεί με την κατάρτιση και εφαρμογή διαδοχικών εθνικών σχεδίων δράσης ενεργειακής απόδοσης (ΣΔΕΑ). Το πρώτο σχέδιο έχει ήδη αποσταλεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τα επόμενα θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο του 2011 και τον Ιούνιο του 2014. Για την υλοποίηση του ανωτέρου στόχου, με το νέο σχέδιο νόμου ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει επιπλέον δεσμεύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Οι δεσμεύσεις αυτές σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων αυτοκινήτων, την υποχρέωση εφαρμογής συστήματος ενεργειακής διαχείρισης με μετρήσιμα αποτελέσματα, την αντικατάσταση ή αναβάθμιση μη ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, την υποχρέωση προμήθειας εξοπλισμού με προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης.
Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, οι φορείς που έχουν την ευθύνη εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης μετρητών ενέργειας για οικιακή κατανάλωση, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παρέχουν σε ανταγωνιστικές τιμές στους τελικούς καταναλωτές ατομικούς μετρητές και αναλυτικά τιμολόγια που θα περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με την κατανάλωση, ώστε να μπορούν αυτοί να ρυθμίζουν την κατανάλωση σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες. Παράλληλα, θεσμοθετείται η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και ενεργειακών επιθεωρήσεων στους τελικούς καταναλωτές σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ προβλέπεται και μια σειρά μέτρων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης, όπως η παροχή πληροφοριών, η επιμόρφωση, οι ενεργειακοί έλεγχοι, η έκδοση αναλυτικών λογαριασμών, οι εθελοντικές συμφωνίες και διάφορα μέτρα τεχνολογικού χαρακτήρα.
Τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ενισχύονται από χρηματοοικονομικά μέσα και κίνητρα που προσφέρονται σε όλους τους κλάδους τελικής χρήσης (νοικοκυριά, δημόσιος τομέας και επιχειρήσεις), εξαιρουμένων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που εντάσσονται στο σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Επιπλέον και προκειμένου να δοθεί ώθηση σε στοχευμένα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης προβλέπεται, η δημιουργία ενός ‘Πράσινου Ταμείου’, με πόρους από τα έσοδα της ενεργειακής επιθεώρησης των κτηρίων αλλά και από κοινοτικά προγράμματα, το οποίο θα επιδοτεί το ίδιο, ή θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, επενδύσεων και προγραμμάτων που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την έρευνα, την ανάπτυξη της σχετικής αγοράς, την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Τέλος, με το προς κατάθεση σχέδιο νόμου, δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών προς τους τελικούς καταναλωτές. Στο πλαίσιο της αγοράς αυτής, οι Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) παρέχουν υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα, καταρτίζοντας προς το σκοπό αυτό συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης (ΣΕΑ). Σύμφωνα με αυτές, οι παραπάνω εταιρείες θα μπορούν να παρέχουν ενεργειακά αποδοτικότερη τεχνολογία στο χρήστη, με ίδια χρηματοδότηση ή με Χρηματοδότηση Από Τρίτους (ΧΑΤ), η οποία θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και αντίστοιχο με την εξοικονόμηση οικονομικό όφελος, το οποίο θα αποτελεί και την αμοιβή της Εταιρείας.
Ο κ. Μπούγας, κατά την ομιλία του, υπογράμμισε ότι το προς κατάθεση σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, συμβάλλοντας αφενός στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενός στόχου περιβαλλοντικού και οικονομικού, και αφετέρου στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, μέσω των ενεργειακών προσαρμογών που τίθενται για τα κτήρια, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις βουλευτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου