Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Εγκαινιάστηκε το σύστημα «ευφυούς» ενεργειακής διαχείρισης

O υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης εγκαινίασε τη λειτουργία του πρώτου πληροφοριακού συστήματος «ευφυούς» ενεργειακής διαχείρισης στην Ελλάδα, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο Δήμο Ζωγράφου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην εκδήλωση στο πλαίσιο των εγκαινίων ανέφερε τα εξής:

«Αξίζουν συγχαρητήρια στο δήμο Ζωγράφου. Γιατί σήμερα κάνει ακόμα ένα βήμα για να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Κάνει ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αξιοποιώντας τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, ο δήμος Ζωγράφου, αποκωδικοποιεί το ενεργειακό αποτύπωμα του δημαρχείου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να πληροφορηθεί από το Internet, ανά πάσα στιγμή, την ενέργεια που καταναλώνεται στο κτίριο. Το να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε, είναι το πρώτο βήμα για να κερδίσουμε ενέργεια, για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικά μέτρα εξοικονόμησης. Με άλλα λόγια, οι νέες τεχνολογίες τίθενται στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος, καταδεικνύοντας με το καλύτερο τρόπο πώς ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να προχωρήσουν μαζί. Επιτρέψτε μου να σταθώ στον απώτερο στόχο του καινοτόμου αυτού συστήματος που εγκαινιάζουμε σήμερα. Στην εξοικονόμηση ενέργειας. Γιατί είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι προστασία του περιβάλλοντος, επίτευξη ενεργειακής επάρκειας, δε σημαίνει μόνο προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ασφαλώς οι ΑΠΕ μπορούν και πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο και προς τα εκεί κινείται η πολιτεία με τα μέτρα που παίρνει για την ανάπτυξή τους. Μέτρα όπως είναι η αποσυμφόρηση του συστήματος από ανεκτέλεστα έργα, ώστε να προχωρήσουν τα καινούρια. Η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία του Κοινοτικού Δικαίου που θέτει στόχο τη διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 20% ως το 2020. Η απλοποίηση, στην οποία θα προχωρήσουμε, των διαδικασιών για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ. Η προώθηση των μεγαλύτερων επενδύσεων στον τομέα της πράσινης ενέργειας με ειδικές διαδικασίες.

Ασφαλώς τα μέτρα αυτά είναι σημαντικά. Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να επενδύσουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης συνολικά της ΕΕ κατά 20% μέχρι το 2020. Και σε αυτό, ο κτιριακός τομέας, και κυρίως τα δημόσια κτίρια, παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς είτε το θέλουμε είτε όχι η συμμετοχή του κτιριακού τομέα στη συνολική κατανάλωση ενέργειας είναι περίπου 40%. Το Υπουργείο Ανάπτυξης λαμβάνει υπόψη του τα στοιχεία αυτά για αυτό και προωθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική με συγκεκριμένα μέτρα και στον τομέα αυτό.

Υλοποιείται ήδη, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας («Εξοικονομώ») για πάνω από 220 Δήμους της χώρας, στο οποίο συμμετέχει και ο δήμος Ζωγράφου. Το πρόγραμμα αυτό αφορά δράσεις στα κτίρια για τη βελτίωση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας, δράσεις σε κοινόχρηστους χώρους του αστικού περιβάλλοντος, δράσεις στις δημοτικές συγκοινωνίες, κ.α. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100 εκ. ευρώ και σύμφωνα με μετρήσεις, ο περιορισμός των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου από τις δράσεις αυτές μπορεί να φτάσει έως και τους 6.700 τόνους ετησίως.

Επίσης, σχεδιάστηκαν δύο νέα Προγράμματα, με πόρους της Ε.Ε., που αφορούν πάλι την εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια. Το ένα, το οποίο ήδη λειτουργεί με επιτυχία, αφορά στην επιδότηση σε πρώτη φάση της απόσυρσης παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών, με απλές διαδικασίες για τους πολίτες. Το πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Αθήνα, όπου έχουν πωληθεί δεκάδες χιλιάδες κλιματιστικά, με σημαντικό όφελος για το περιβάλλον.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον ιδιωτικό κτιριακό τομέα. Ένα πρόγραμμα μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με αυτό που αφορά στους δήμους και για το οποίο, θα είμαστε, πιστεύω, σχετικά σύντομα έτοιμοι να κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Και μια και τα σημερινά εγκαίνια αφορούν ουσιαστικά τη συμβολή των νέων τεχνολογιών στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ενθαρρύνουμε την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη έχει ξεκινήσει το ειδικό πρόγραμμα που εξαγγείλαμε για το πράσινο νησί. Στηριζόμενοι στις νέες τεχνολογίες θέλουμε μέχρι το τέλος του 2009 να έχει γίνει ο Αϊ Στράτης νησί ενεργειακά αυτόνομο, το οποίο θα εξαρτάται 100% από ΑΠΕ. Παράλληλα, ακριβώς για να προωθήσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, δεσμεύουμε υπερδιπλάσιους πόρους από το ΕΣΠΑ, σε σχέση με το Γ’ ΚΠΣ, σε θέματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, δίνοντας προτεραιότητα σε τομείς όπως αυτός την προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε αυτά θα ήθελα να μείνω, να δώσω για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στο δήμο Ζωγράφου και να καλέσω και άλλους δήμους να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Είμαστε μαζί σας. Δουλεύουμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με τους Έλληνες πολίτες, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Για να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για μια πιο «πράσινη» Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: