Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος παρουσίασε στο Ζάππειο Μέγαρο το «Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας Ελέγχου Προσβασιμότητας Δημόσιων Υπηρεσιών και Υποδομών» το οποίο εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών / Γ.Γ.Δ.Δ. & Η.Δ. όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Η ανάγκη διασφάλισης σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες, και ιδίως στα Άτομα με Αναπηρία, ίσων ευκαιριών για την ακώλυτη και αυτόνομη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της Χώρας, εκτός από ρητή συνταγματική επιταγή, αποτελεί και κοινωνικό ζητούμενο, άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πυρήνα της προστασίας της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε επικεντρώσει, κατά τα τελευταία χρόνια, τις προσπάθειες μας προς την κατεύθυνση της διασφάλισης συνθηκών που εγγυώνται τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τον Ατόμων με Αναπηρία, ιδίως του σεβασμού της αξίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. Προχωρήσαμε σε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των παρεχόμενων στα άτομα αυτά υπηρεσιών, την άρση των διοικητικών εμποδίων και, κυρίως, την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων σε δημόσιες υπηρεσίες και δημόσια κτίρια, με στόχο την άρση κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού, την αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, και την ενίσχυση, εν τέλει, της συνεκτικότητας του κοινωνικού ιστού.

Με αφετηρία την παραδοχή ότι οι οποιεσδήποτε θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας στερούνται αποτελεσματικότητας, εάν δεν προβλεφθούν μηχανισμοί που να εξασφαλίζουν την εφαρμογή τους στην πράξη, προχωρήσαμε στη σύνταξη Διϋπουργικής Επιτροπής, με σκοπό την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε αναγκαία η διαμόρφωση κοινής μεθοδολογίας των διαδικασιών ελέγχου και η κατάρτιση σχετικών ερωτηματολογίων, προκειμένου οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται εφεξής κατά τρόπο ενιαίο και συστηματικό, με κατεύθυνση την ενίσχυση της πληρότητας και αποτελεσματικότητας της διαδικασίας αλλά και της αξιοπιστίας και εγκυρότητας των σχετικών πορισμάτων.

Στο παρόν εγχειρίδιο, το οποίο συνιστά το αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, περιλαμβάνονται τα ερωτηματολόγια προσβασιμότητας που συνέταξε η Επιτροπή, τα οποία διακρίνονται σε τρεις τύπους (κτιριακών υποδομών, εξωτερικών χώρων και μεταφορών). Περιλαμβάνεται επίσης ένα αναλυτικό εγχειρίδιο μεθοδολογίας, στο οποίο παρέχονται οι αναγκαίες κατευθύνσεις και διευκρινίσεις για την συμπλήρωσή τους. Επιπροσθέτως, παρατίθενται ως παράρτημα η ισχύουσα νομοθεσία και γραφικές απεικονίσεις υποδειγμάτων προσβάσιμων υποδομών. Πρόθεσή μας είναι ν’ αποτελέσει το εγχειρίδιο αυτό ένα χρήσιμο και χρηστικό εργαλείο, τόσο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των σχετικών ελέγχων όσο και για την πληρέστερη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, για τη διασφάλιση του δικαιώματος της ακώλυτης και αυτόνομης προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες ΟΤΑ. Επιπλέον η κατάστρωση και εφαρμογή ενιαίου πλαισίου πραγματοποίησης των ελέγχων προσβασιμότητας από τα αρμόδια όργανα, με βάση κοινά και προκαθορισμένα κριτήρια, θα συμβάλει στη συστηματοποιημένη και ολοκληρωμένη καταγραφή των σχετικών δεδομένων, με γνώμονα την περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή τους, προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής βελτίωσης των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, ώστε να βρίσκονται πραγματικά στην υπηρεσία των Ατόμων με Αναπηρία.

Σε αρμονική συνεργασία με το Αναπηρικό Κίνημα και με σεβασμό στον πολίτη και τη διαφορετικότητά του συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την άρση κάθε είδους εμποδίου και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ισότητα όλων των πολιτών στην πράξη. Διότι, αναμφισβήτητα, η διασφάλιση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες αποτελεί ένα αποφασιστικό και αναγκαίο βήμα για τη διασφάλιση, κατ’ επέκταση, της ακώλυτης και ισότιμης πρόσβασής του σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: