Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Roubini: "Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας"


Αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την αμερικανική οικονομία ο γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Nouriel Roubini, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία. Στη συνέχεια όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για αλλαγή προς το καλύτερο των προβλέψεών του αλλά ότι απομονώθηκαν τα λόγια του.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη ο καθηγητής ή "Dr Doom" όπως αποκαλείται, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον σε "ελεύθερη πτώση" και ενδεχομένως να εξέλθει από την ύφεση στα τέλη του 2009.

Εκτίμησε παράλληλα ότι "τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας", ενώ σημείωσε ότι ο ρυθμός της οικονομικής συρρίκνωσης έχει επιβραδύνει. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, ύψους μεταξύ 200 δισ. και 250 δισ. δολ. στις αρχές του επόμενου έτους.

Νωρίτερα αυτό το έτος ο Roubini είχε εκτιμήσει ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2010, ενώ την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Radio, είχε προβλέψει την έναρξη της ανάκαμψης σε έξι μήνες.

Αργότερα, ωστόσο, ο γνωστός οικονομολόγος αρνήθηκε ότι η έχει αλλάξει προς το καλύτερο η πρόβλεψή του για την οικονομία, λέγοντας ότι απομονώθηκαν λόγια από σχολιασμό του σε επενδυτικό συνέδριο νωρίτερα. "Έχω πει πολλές φορές ότι η ύφεση θα διαρκέσει περίπου 24 μήνες. Επομένως, είμαστε στον 19ο μήνα αυτής της ύφεσης. Αν, όπως έχω προβλέψει, η ύφεση τελειώσει στο τέλος του έτους, τότε πράγματι θα έχει διαρκέσει 24 μήνες με την ανάκαμψη να αρχίζει το 2010", ανέφερε σε δήλωσή του ο Nouriel Roubini.

Δεν υπάρχουν σχόλια: