Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ Ο ΜΕΡΝΤΟΧ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Του Ben Fenton

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να διεξαχθεί έρευνα αναφορικά με τις κατηγορίες ότι δημοσιογράφοι ορισμένων εφημερίδων του Ρούπερτ Μέρντοχ στην Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται πίσω από τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών αρκετών δημοσίων προσώπων.

Ο βοηθός επιθεωρητή, Τζον Γιέιτς, εξέφρασε επίσης αμφιβολίες και για την έκταση των παρακολουθήσεων στα κινητά τηλέφωνα διασημοτήτων, πολιτικών και άλλων «στόχων». Ο επιθεωρητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, σερ Πολ Στίβενσον, είχε αναθέσει στον κ. Γιέιτς τη διεξαγωγή έρευνας μετά τις καταγγελίες για ύπαρξη χιλιάδων περιστατικών παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ, είχε εξαπολύσει νωρίτερα δριμεία επίθεση εναντίον του ηγέτη των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι δεν έλαβε μέτρα για το διευθυντή επικοινωνίας του γραφείου του, Αντι Κούλσον, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση.

Ο κ. Πρέσκοτ δήλωσε ότι απαιτεί απαντήσεις από την αστυνομία για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Guardian ότι το προσωπικό του τηλέφωνο παρακολουθούνταν από ιδιωτικούς ντετέκτιβ που είχαν προσληφθεί από δημοσιογράφους της εφημερίδας News of the World, την περίοδο που ο κ. Κούλσον εργαζόταν εκεί ως αρχισυντάκτης. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Γιέιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το τηλέφωνο του κ. Πρέσκοτ ήταν «παγιδευμένο».

Από την άλλη πλευρά, η Επιτροπή Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι 31 δημοσιογράφοι των εφημερίδων News of the World και Sun είχαν στην κατοχή τους προσωπικές πληροφορίες που προέρχονταν από ιδιωτικούς ντετέκτιβ, οι οποίες είχαν αποσπαστεί με παράνομα μέσα.

Την Τετάρτη, η Guardian είχε κατηγορήσει δημοσιογράφους που εργάζονται στην News Corp Newspapers, η οποία ανήκει στον όμιλο News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ, ότι είχαν προσλάβει ιδιωτικούς ντετέκτιβ για πολλαπλές παράνομες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων.

Τα περιστατικά αυτά, που είχαν ερευνηθεί από τις αρχές του 2006, είχαν καταλήξει σε αγωγές από τρία πρόσωπα που τελούσαν υπό παρακολούθηση, οι οποίες όμως επιλύθηκαν εξωδικαστικά και με χρηματικό αντίτιμο προκειμένου να αποσιωπηθούν και να μην δουν το φως της δημοσιότητας, όπως ισχυριζόταν η εφημερίδα.

Ο κ. Κούλσον παραιτήθηκε από την News of the World το 2007, αφού ο ρεπόρτερ της εφημερίδας, Κλάιβ Γκούντμαν, και ο ιδιωτικός ντετέκτιβ, Γκλεν Μούλκερ, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων τριών μελών της βασιλικής οικογένειας. Όπως ισχυρίστηκε στην συνέχεια, δεν γνώριζε τίποτε για τη δράση του κ. Γκούντμαν.

Η διακομματική Επιτροπή Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού ανακοίνωσε την Πέμπτη τη διεξαγωγή νέας έρευνας για το ζήτημα. Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής των Συντηρητικών, Τζον Γουίτιγκντεϊλ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον πρώην αρχισυντάκτη της News of the World, Λες Χίντον, αν επιθυμεί να ανασκευάσει την προηγούμενη κατάθεσή του, σύμφωνα με την οποία κανείς άλλος δημοσιογράφος της εφημερίδας δεν γνώριζε τίποτε για τις δραστηριότητες του κ. Γκούντμαν. Δήλωσε επίσης ότι θα κληθεί να καταθέσει και ο κ. Κούλσον, όπως επίσης και άλλα τέως και νυν διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας.

Ο κ. Κάμερον δήλωσε: «Είναι λάθος οι εφημερίδες να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων χωρίς λόγο». Για το λόγο αυτό ο Αντι Κούλσον παραιτήθηκε από την εφημερίδα πριν από δυόμισι χρόνια. Γνώριζα για την παραίτησή του πριν τον προσλάβω, αλλά θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν μια δεύτερης ευκαιρίας».

Απόπειρα αποσιώπησης
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, που αποκάλυψε το θέμα, οι δικηγόροι της News Corp πλήρωσαν τρία «θύματα» των υποκλοπών για να μην έρθει στο φως της δημοσιότητας το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: