Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Το Αιγαίο μπορεί να είναι πράγματι θάλασσα ειρήνης και γέφυρα φιλίας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρ. Δελαβέκουρας είπε:

«Ως γνωστόν, υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βασίζεται στην εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και την αρχή της καλής γειτονίας.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και η εκπεφρασμένη βούληση των δύο κυβερνήσεων για βελτίωσή τους, δεν συνάδει με την απαράδεκτη και αντίθετη σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου συμπεριφορά που φθάνει στο σημείο υπέρπτησης ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Σε τελική ανάλυση, το status quo στο Αιγαίο δεν επηρεάζεται από τέτοιες πρακτικές.

Αντίθετα, αυτοαναιρείται η διακηρυγμένη επιδίωξη της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της. Η μοναδική, απλή και ξεκάθαρη λύση, είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου με σεβασμό στο σχετικό με το Αιγαίο διεθνές συμβατικό πλαίσιο, καθώς και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στην Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982, στο σύνολό του.

Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Με σεβασμό στα ανωτέρω, το Αιγαίο μπορεί να είναι πράγματι θάλασσα ειρήνης και γέφυρα φιλίας μεταξύ των χωρών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: