Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

Δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, διευκρινίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ειδικότερα, σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, επισημαίνονται τα εξής:

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, στα πλαίσια της πολιτικής που εφαρμόζει για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, κατήρτισε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις 6 Ιουλίου 2009 προώθησε την ΚΥΑ για την Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Στοιχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Οι ρυθμίσεις, τα όρια και οι περιορισμοί που αφορούν την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, εντάσσονται στα πλαίσια των κατευθύνσεων του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και τους απαραίτητους όρους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Με την ΚΥΑ για την προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γήπεδα εκτός σχεδίου και την οποία υπέγραψαν οι Υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Ειδικότερα μάλιστα προβλέπεται στην ΚΥΑ ότι:

Για φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 20 KW δεν χρειάζεται αρτιότητα του γηπέδου, ενώ για συστήματα πάνω από 20 KW και μέχρι 150 KW χρειάζεται τα γήπεδα να είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Η απαίτηση αυτή πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία γιατί διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος μέσω:

- Της αποφυγής κάλυψης με φωτοβολταϊκά στοιχεία, κάθε πιθανής επιφάνειας στο σύνολο της έκτασης των εκτός σχεδίου περιοχών.
- Προστατεύεται η αισθητική του τοπίου.
- Προστατεύεται το τοπίο από την πληθώρα έργων υποδομής που απαιτούνται για την λειτουργία των φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Επισημαίνουμε ότι ουδέποτε το ΥΠΕΧΩΔΕ συμφώνησε τα φωτοβολταϊκά 20-150 KW να εγκαθίστανται σε μη άρτια οικόπεδα και φυσικά οι ενέργειες της ΡΑΕ πρέπει να είναι σύμφωνες με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των δύο Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, στην οποία περιλαμβάνονται οι ανωτέρω ρυθμίσεις.

Στην ΡΑΕ εκκρεμούν προς έγκριση πάρα πολλές αιτήσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα άνω των 150 KW, που δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις της παραπάνω ΚΥΑ.

Επισημαίνεται επίσης ότι σαφώς η ΚΥΑ (άρθρο 4) αναφέρει ότι ο περιορισμός της αρτιότητας δεν ισχύει για όσους έχουν λάβει ήδη τις αποφάσεις εξαίρεσης από την ΡΑΕ.

Σημειώνουμε ότι κατά τη μελέτη του Ειδικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προέκυψε ότι η χώρα μας θα έχει ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές με την εξής αναλογία: αιολική ενέργεια 78%, μικρά υδροηλεκτρικά έργα 11%, βιομάζα 8%, φωτοβολταϊκά και γεωθερμία 3%.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ σημαντικό να προωθούνται τα φωτοβολταικα στη χώρα μας, γιατί ιδιαίτερα σ αυτή τη δύσκολη εποχή μπορούν να μας φανούν πολύ χρήσιμα.