Από τη στήλη «ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» των
«ΝΕΩΝ» σελ. 3 με τίτλο :
«Ζυγίζουν αντιδράσεις…ενώ σβήνουν και γράφουν μέτρα»
Σ την τελική επεξεργασία των μέτρων που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο και στη νέα εισοδηματική πολιτική προχωρεί η κυβέρνηση με γνώμονα τις τυχόν αδικίες αλλά και τις προτάσεις που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, ζυγίζει τις αντιδράσεις των συνδικάτων και των επιμέρους επαγγελματικών ομάδων, γνωρίζοντας ότι ήδη συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών διαφωνούν με την καθιέρωση της ταμειακής μηχανής. Όπως αποδεικνύεται, εξάλλου, η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ με αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματος κρύβει έξτρα παγίδες φόρων, καθώς δεν αναγνωρίζονται αποδείξεις από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενοίκια και δόσεις στεγαστικών δανείων….
Από την 1η σελίδα της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Η κακή φήμη»
Για έναν επιχειρηματία ή και για μία χώρα που συναλλάσσεται διεθνώς, τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την καλή φήμη. Η μεγαλύτερη ζημιά που έχει υποστεί η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είναι η δυσφήμησή της. Ατέλειωτα δημοσιεύματα, από την Κίνα έως τη Ρωσία, την εμφανίζουν ως «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Τα ψέματα σε σχέση με τα στοιχεία για την οικονομία, η διαφθορά και ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος έχουν πλήξει καίρια την αξιοπιστία της χώρας. Μπορεί ορισμένες φορές η κριτική στην Ελλάδα να είναι υστερόβουλη ή άδικη. Σίγουρο είναι, πάντως, πως θα χρειασθεί μεγάλος αγώνας και προσπάθεια για να αποκτήσει και πάλι την καλή της φήμη. Γιατί δύσκολα θα εμπιστευθεί ένας ξένος επενδυτής ή δανειστής μια χώρα που έχει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδος σήμερα. Η ζημιά που έγινε είναι μεγάλη!
Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 8 με τίτλο :
«Πού θα κάτσει;»
Την απάντηση στο ερώτημα «που θα κάτσει η μπίλια;» περιμένουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ. Κι εννοούν το πόσο μεγάλο θα είναι το κόστος που θα πληρώσει το κόμμα τους, λόγω του πακέτου των μέτρων –Ασφαλιστικό – Φορολογικό, εισοδηματική πολιτική- που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αλλάζουν τη ζωή των πολιτών για τα επόμενα χρόνια, επί το δυσμενέστερον. Υπουργός μας είπε χθες ότι «η τούμπα είναι μεγάλη από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας και, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να την κάνουμε γιατί δεν γινόταν διαφορετικά, πολύς κόσμος δεν θα μας το συγχωρήσει». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα ενιαίο πολιτικό και επικοινωνιακό κέντρο στην κυβέρνηση, που θα είχε αναλάβει να προετοιμάσει τους πολίτες ώστε να δεχθούν αυτά τα μέτρα ως αναγκαία…¨». Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα δείξουν «που θα κάτσει η μπίλια». Πάντως στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι, μέχρι στιγμής, ναι μεν οι πολίτες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την ανακολουθία, αλλά συμμερίζονται τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης και της χώρας.
Από την 3η σελίδα του
«ΕΘΝΟΥΣ» με τίτλο :
«Κίνημα ή…φιάσκο η υπόθεση συλλογής των αποδείξεων;»
Έχουμε την αίσθηση ότι αυτή η υπόθεση με τις αποδείξεις (το «κίνημα των αποδείξεων» όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου) δεν θα βγει σε καλό. Δεν είναι μόνο, ότι, ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι αναγκάζονται να μετατρέψουν σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες τις (όποιες) οικονομίες έχουν στην άκρη. Το χειρότερο είναι ότι για να καταφέρει ένας μισθωτός με μεσαίο εισόδημα να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό σε αποδείξεις, θα πρέπει να ξοδεύει τουλάχιστον 1.000 ευρώ τον μήνα, εξαιρουμένων των δαπανών για ενοίκιο, στεγαστικά και άλλα δάνεια, πιστωτικές κάρτες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ. ο. κ. Και, από ό,τι ξέρουμε, τέτοιοι μισθωτοί δεν υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα…
Από την 1η σελίδα του
«ΒΗΜΑΤΟΣ» με τίτλο :
«ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ»
Το μέτρο των αποδείξεων είναι κρίσιμο εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής, όπως υποδηλώνει το ενδιαφέρον των πολιτών. Ωστόσο είναι χρήσιμο να αποφευχθούν οι υπερβολές. Η γενιά των 700 ευρώ, για παράδειγμα, που λίγα κερδίζει και ελάχιστα ξοδεύει, δεν είναι δυνατόν να υποχρεωθεί σε συλλογή αποδείξεων πέραν των δυνάμεών της….
Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου