Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ.

Την είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.


Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, αλλά και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης.


Βιογραφικό


Ο Μιλτιάδης Έβερτ διετέλεσε για περίπου τέσσερα χρόνια πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (από τον Νοέμβριο του 1993 έως τον Μάρτιο του 1997), εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων και θήτευσε ως υπουργός στις κυβερνήσεις Καραμανλή, Ράλλη (1974-1981) και Μητσοτάκη (1990-1993).


Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου 1939 και ήταν γιος του Αγγέλου Έβερτ, ο οποίος υπηρέτησε ως Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών επί γερμανικής Κατοχής (1941-1944) και αργότερα, την δεκαετία του '50, ανέλαβε την αρχηγία της Αστυνομίας Πόλεων.


Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και ασχολήθηκε από φοιτητής με την πολιτική, ενταχθείς το 1957 στην νεολαία της ΕΡΕ, την ΕΡΕΝ, της οποίας ανέλαβε, το 1963, πρόεδρος. Την περίοδο εκείνη ξεκινά η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον μετέπειτα ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο θεωρούσε «πολιτικό» του πατέρα.


Ο Μιλτιάδης Έβερτ εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και υπήρξε, μεταξύ άλλων, οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Κ. Παπούλιας: Συνεπής στις αρχές του


«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός μαχητικού πολιτικού. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και αγωνιστικότητα για τις ιδέες και τις αρχές του», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.


Γ. Παπανδρέου: Αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες του


«Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ. Ενός μαχητικού πολιτικού, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του», σημειώνει σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.


Συνεχίζοντας ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «η παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας υπήρξε έντονη και καθοριστική. Αποτέλεσε μια από τις βασικές και σταθερές συνιστώσες της συντηρητικής παράταξης», ενώ καταλήγοντας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


Φ. Πετσάλνικος: Υπηρέτησε με συνέπεια τις ιδέες του


«Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής μας ζωής και έβαλε τη σφραγίδα του στη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας μας», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.


Πρόσθεσε πως «κατά τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του, ως Βουλευτής, Υπουργός, Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησε με συνέπεια και δυναμισμό τις ιδέες τις οποίες πρέσβευε και αναδείχθηκε σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα από τα οποία εργάστηκε ευσυνείδητα για τις αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού».


Αντ. Σαμαράς: H Ελλάδα έγινε φτωχότερη


«Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, από τη Φραγκφούρτη όπου βρίσκεται, μόλις πληροφορήθηκε για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ.


«Μόλις πληροφορήθηκα, στη Φραγκφούρτη όπου βρίσκομαι, τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ενός Αγωνιστή της Παράταξης, του τόπου, της Δημοκρατίας.Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: Αγωνιστής!», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Μιλτιάδη Έβερτ.


Εξερχόμενος του Ιπποκράτειου νοσοκομείου όπου μετέβη, αφού πληροφορήθηκε το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή μια ηγετική προσωπικότητα της Παράταξής μας, τον Μιλτιάδη Έβερτ».


Όπως είπε, «ο Μιλτιάδης Έβερτ αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας και της μεγάλης φιλελεύθερης Παράταξης. Την πορεία του κατηύθυνε πάντοτε η αίσθηση του δημοσίου καθήκοντος και η εθνική χρησιμότητα. Δυναμικός και αποτελεσματικός, με όραμα για τον τόπο, σφράγισε με την πολιτική του, το δημόσιο βίο της χώρας. Η Παράταξή μας και όλοι εμείς που βρεθήκαμε στο πλευρό του στους πολιτικούς, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς αγώνες, θα τον έχουμε πάντοτε στο νου και στην καρδιά μας».


Κ. Καραμανλής: Με οδύνη αποχαιρετώ το μεγάλο Φίλο


«Με οδύνη αποχαιρετώ τον σημαντικό Πολιτικό, τον ξεχωριστό ʼνθρωπο, το μεγάλο Φίλο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.


Ο πρώην πρωθυπουργός συνδεόταν με στενή φιλία με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής είχε επισκεφτεί τον Μιλτιάδη Έβερτ και στο νοσοκομείο, αμέσως μετά την εισαγωγή του, ενώ ήταν διαρκώς ενήμερος για την πορεία της υγείας του.


Ντ. Μπακογιάννη: Eυπατρίδης της πολιτικής


«Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ευπατρίδης της πολιτικής. Πνεύμα μαχητικό, ενωτικό και δημιουργικό για τη Νέα Δημοκρατία την κεντροδεξιά παράταξη και τη χώρα», ανέφερε η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.


Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ακόμη ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ήταν «πολιτικός που αγάπησε και δούλεψε για την Αθήνα και την αυτοδιοίκηση και συνέδεσε την πορεία του στην πολιτική με σημαντικές αλλαγές και με έργο που σφράγισε κρίσιμους τομείς του δημόσιου βίου. Είχε αρχές και πιστεύω και ακόμη και όταν συγκρούονταν ποτέ δεν έχανε το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής» και εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του.


Γ. Καρατζαφέρης: Η παράταξη θρηνεί


«Ένας πραγματικός ευπατρίδης της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης δεν είναι πια κοντά μας. Η παράταξη θρηνεί. Η πολιτική είναι από σήμερα ακόμη πιο φτωχή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του στην οικογένειά του.


Δημοκρατική Αριστερά: Ήταν ένας έντιμος πολιτικός


Tη θλίψη της για το θάνατο του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ εξέφρασε η Δημοκρατική Αριστερά. «Ήταν ένας έντιμος πολιτικός, συνεπής στις ιδέες του, με μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία. Ο Μιλτιάδης Έβερτ θα μας θυμίζει το μεγάλο βήμα της ελεύθερης δημοτικής ραδιοφωνίας, όταν ανέλαβε δήμαρχος Αθηναίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: