Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Α. Σαμαράς – «Η αγορά διψάει για ρευστότητα»


Συνεχίζει τις επαφές του σε διεθνές αλλά και ελληνικό επίπεδο ο Αντώνης Σαμαράς με στόχο την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την έξοδο από την κρίση. Αύριο ο πρόεδρος της Ν. Δ. θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν – Κλοντ Γιιούνκερ, ενώ την Κυριακή μεταβαίνει στη Μαδρίτη όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του κ. Ραχόι. Χθες, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, στον οποίο και παρουσίασε τις θέσεις του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κρίση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν. Δ. στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος αλλά και της ρευστότητας της αγοράς. «Μιας αγοράς που διψάει, άλλωστε, για ρευστότητα, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.


Από τη στήλη «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ.. 5 με τίτλο :


«Σύγκλιση στις μειώσεις μισθών»


Σημεία σύγκλισης αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ότι υπήρξε χθες μεταξύ της τρόικας και της ηγεσία της οδού Σταδίου για τα εργασιακά… Σε ποια σημεία ακριβώς συμφώνησαν; Στα συμβόλαια ορισμένου χρόνου, στις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ή στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων; Το νέο καθεστώς που έρχεται περιλαμβάνει μείωση μισθών καθώς θα μειωθούν οι ώρες εργασίας, λόγω της ευελιξίας, με αποτέλεσμα ο μισθός να είναι επίδομα. Πάντως, τα συνδικάτα τονίζουν ότι δεν θα αφήσουν να περάσει κάτι τέτοιο….


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Νέα Δημοκρατία: Απέναντι στην κυβέρνηση, κατά των ακραίων αντιδράσεων»


ΣΤάση ευθύνης τηρεί η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην κλιμακούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία πολλές φορές μάλιστα εκφράζεται με ακραίες ενέργειες και αντιδράσεις. Σχετικά με το κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει πως η ίδια δεν λαϊκίζει και δεν τραβάει τις υποθέσεις στα άκρα, καλώντας παράλληλα τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλος τους φορείς για να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όσον αφορά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας και η έντονη κόντρα με τους γιατρούς του ΙΚΑ, στη Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζουν ότι θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο όταν αυτό θα έρθει στη Βουλή και αυτό γιατί το θεωρούν ιδιαίτερα προωθημένο. «Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο για την Υγεία, σε καμία όμως περίπτωση δεν στηρίζουμε τις καταλήψεις και τις ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις», τονίζουν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι όμως στέλνουν το μήνυμα πως με την πολιτική της η κυβέρνηση στρέφει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη και ενεργοποιεί με απαράδεκτο τρόπο τον κοινωνικό αυτοματισμό. Θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι πως ο Ανδρέας Λοβέρδος πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους γιατρούς και όσους αφορούν οι σχετικές αλλαγές, ενώ στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν χαρακτηριστικά πως «ο διάλογος και η συνεννόηση είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας» (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 5 με τίτλο :


«Εξηγήσεις στη Βουλή θα ζητήσει η Ν. Δ.»


Την άμεση τοποθέτηση της κυβέρνησης επί του θέματος, αλλά και την ευχή να βγουν «όλα στο φως», ό[ως επανειλημμένα έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία δια του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, διατύπωσε χθες με δήλωσή του ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος, Μαργαρίτης Τζίμας. Ο κ. Τζίμας, αφού κάλεσε την κυβέρνηση να πληροφορήσει άμεσα τον ελληνικό λαό «για την πραγματική διάσταση δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», τονίζει, μεταξύ άλλων τα εξής: «Το “Der Spiegel», όμως υποστηρίζει ύστερα από καταθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών στην Εισαγγελία του Μονάχου φαίνεται ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και Έλληνας υπουργός Άμυνας». Και στο δια ταύτα, επισημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να πληροφορηθεί «την αντίδραση αλλά και τη θέση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πάνω στο ζήτημα αυτό. Θα ακολουθήσει και ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων». Και κατέληξε ότι η Νέα Δημοκρατία, σταθερή στ θέση που έχει εκφράσει ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς «όλα στο φως», εκφράζοντας τις ανησυχίες της αλλά και τον προβληματισμό εκατομμυρίων Ελλήνων, απαιτεί άμεση τοποθέτηση της κυβέρνησης»… (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 5 με τίτλο :


«Μυρίζει πρόωρες εκλογές!»


Και… ξαφνικά, την κυβέρνηση των άγριων περικοπών και της πρέσας, την κατέλαβαν τα κουβαρνταλίκια της και οι ευαισθησίες της και αποφάσισε να ξεμπλοκάρει το εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων, που μπούκωσε για τα καλά, ελλείψει χρημάτων. Πώς; Θα συνάψει – λέει- δάνειο το κράτος (300.000.000 ευρώ από το επικουρικό ΤΕΑΔΥ και 250 εκατομμύρια από τον Προϋπολογισμό) προκειμένου φέτος να καταβληθούν τα Εφάπαξ σε 22.000 δικαιούχους. Με τα νεοελληνικά δεδομένα, φυσικά, η εξαγγελία αυτή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου (είτε υλοποιηθεί, είτε όχι) μυρίζει έντονα ….κάλπες! Πρόωρες κάλπες βεβαίως, οι οποίες πάντα παραμένουν ανοιχτές για τους δαιμόνιους τακτικιστές του Κινήματος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: