Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σε εξέλιξη η πορεία διαμαρτυρίας "ενός εκατομμυρίου ανθρώπων" στην Αίγυπτο με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας.



Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται από το πρωί, και ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς. Πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα, καθώς αν πράγματι μαζευτούν ένα εκατομμύριο πολίτες, ο Χόσνι Μουμπάρακ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.


Ο αιγυπτιακός στρατός απέκλεισε σήμερα το πρωί τις προσβάσεις προς το Κάιρο και προς άλλες πόλεις, ωστόσο κρατά διακριτική στάση
Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αλεξάνδρεια με το Κάιρο είναι αποκλεισμένος σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την πρωτεύουσα από οδόφραγμα του στρατού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.


Πολλοί κάτοικοι του Καΐρου που επιχείρησαν να μεταβούν στον τόπο εργασίας τους στα περίχωρα της πρωτεύουσας δεν κατάφεραν να το κάνουν λόγω των αποκλεισμών αυτών.


Ο στρατός έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε χρήση βίας, καθώς θεωρεί τις διεκδικήσεις του λαού "θεμιτές", όμως έχει καλέσει τους διαδηλωτές να εκφραστούν με ειρηνικά μέσα.


Ο ρόλος του στρατού


Χθες τη νύχτα είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ο στρατός τάχθηκε υπέρ του λαού και δήλωσε ότι δεν θα ασκηθεί βία, κατά τη διάρκεια της μεγάλης σημερινής πορείας.


Ωστόσο, υπάρχει ένα μούδιασμα στον κόσμο, καθώς κανείς δεν ξέρει ποια στάση θα κρατήσει ο στρατός στις σημερινές διαδηλώσεις.


"Η παρουσία του στρατού στους δρόμους είναι για το καλό σας και για τη διασφάλιση της ασφάλειάς σας. οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα καταφύγουν στη χρήση βίας κατά του μεγάλου λαού μας. Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι νόμιμα. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πρόθυμες να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία του έθνους και των πολιτών. Η ελευθερία της έκφρασης με ειρηνικά μέσα είναι εγγυημένη για όλους τους πολίτες», επισημαίνει ακόμη η ανακοίνωση" αναφέρεται στην ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων.


Πάντως στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι όσοι επιχειρήσουν να λεηλατήσουν, να ληστέψουν και να επιτεθούν στους πολίτες θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα.
Μέχρι σήμερα η στάση του στρατού ήταν διακριτική και πολλές φορές οι στρατιώτες ενώνονταν με τον λαό. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της αστυνομίας, η οποία πριν... εξαφανιστεί από τους δρόμους άνοιγε πυρ με μεγάλη ευκολία ενάντια στο πλήθος.
Κατά τη διάρκεια των 8 ημερών που οι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 150 άνθρωποι και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.


Μεταρρυθμίσεις κατευνασμού


Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Όμαρ Σουλεϊμάν, δήλωσε ότι προτεραιότητες της νεοδιορισμένης κυβέρνησης της χώρας είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και της διαφθοράς, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


Σύμφωνα με την τηλεόραση ο Σουλεϊμάν είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί με σκοπό να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των χαμηλών ημερομισθίων και του υψηλού πληθωρισμού.


Ο Όμαρ Σουλεϊμάν δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, του ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα


Σύμφωνα με τον Σουλεϊμάν ο διάλογος θα αφορά και "συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις", κάτι που ζητούν οι διαδηλωτές.


"Ο πρόεδρος μου ανέθεσε να ξεκινήσω άμεσα επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να αρχίσουμε διάλογο για όλα τα θέματα που συνδέονται με τη συνταγματική και νομοθετική μεταρρύθμιση", είπε ο αντιπρόεδρος σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμά του.


Πρόσθεσε όι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προκηρύξει νέες εκλογές για ορισμένες αμφισβητούμενες έδρες του κοινοβουλίου.


Οι τελευταίες εκλογές στην Αίγυπτο έγιναν τον Νοέμβριο και τις κέρδισε με μεγάλη διαφορά το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), ωστόσο υπήρξαν καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: