Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αλλάζει ο «χάρτης» των χρηματιστηρίωνΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Εν όψει μεγάλων αλλαγών φαίνεται να βρίσκεται η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα ανάμεσα σε κορυφαία χρηματιστήρια του πλανήτη, με το NYSE Euronext και το Deutsche Boerse να επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για συγχώνευση, από την οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο πλατφόρμες συναλλαγών σε μετοχές και παράγωγα.



Λίγο νωρίτερα, το χρηματιστήριο αξιών του Λονδίνου (LSE) και το TMX του Τορόντο συμφώνησαν σε μία «επί ίσοις όροις συγχώνευση», δημιουργώντας το τέταρτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον πλανήτη με συναλλαγές σε μετοχές αξίας 4,1 τρισ. δολαρίων ετησίως.


Δυνατότητα κυριαρχίας


Από κοινού Deutsche Boerse και NYSE Euronext θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές της ηπειρωτικής Ευρώπης, σε μία προσπάθεια να μειώσουν το κόστος κατά 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Μία συγχώνευση ανάμεσα στα δύο κορυφαία χρηματιστήρια θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο στον κόσμο οπερέιτορ χρηματιστηρίων με βάση τα έσοδα και τα κέρδη, που θα μπορούσε να διαχειρίζεται όλα τα χρηματιστήρια με βάση τους τοπικούς κανονισμούς.


Σημειώνεται ότι το NYSE Euronext διαχειρίζεται τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, Παρισιού, Αμστερνταμ, Βρυξελλών και Λισαβόνας, καθώς και την αγορά παραγώγων NYSE Liffe. Το Deutsche Boerse διαχειρίζεται το χρηματιστήριο αξιών της Φραγκφούρτης και το ήμισυ της αγοράς παραγώγων Eurex. Η χρηματιστηριακή αξία του ανέρχεται στα 10,86 δισ. δολάρια συγκριτικά με την αντίστοιχη των 9,18 δισ. δολαρίων του NYSE Euronext.


Επιπλέον, ο όμιλος, που θα μπορούσε να προκύψει από μία τέτοια μέγα συγχώνευση, θα είχε τα κεντρικά γραφεία του και σε Νέα Υόρκη και Φραγκφούρτη, με τους μετόχους του Deutsche Boerse να ελέγχουν περίπου το 60% και του NYSE το εναπομείναν μερίδιο.


Διευθύνων σύμβουλος πιθανολογείται ότι θα είναι ο Ντάνκαν Νιντεράουερ, σήμερα διευθύνων σύμβουλος του NYSE Euronext, ο οποίος θα έχει την έδρα του στη Ν. Υόρκη. Ο Ρέτο Φραντσιόνι, διευθύνων σύμβουλος του Deutsche Boerse, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου με έδρα στην Φραγκφούρτη.


Μεταλλευτικός «πρωταθλητής»

Από την άλλη πλευρά, η συγχώνευση LSE και TMX θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο για μεταλλευτικές εταιρείες, αποτιμώντας το καναδικό χρηματιστήριο στα 3,2 δισ. δολάρια. Εάν τελικά δεν υπάρξουν πολιτικές αντιδράσεις στον Καναδά και άρνηση από τις ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη, ο όμιλος, που θα προκύψει από τη συγχώνευση, θα διατηρήσει τα κεντρικά γραφεία του τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Τορόντο και θα έχει χρηματιστηριακή του αξία 7 δισ. δολάρια.


Με τον Χαβιέ Ρολέ στο τιμόνι του, το LSE προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που απώλεσε από ανταγωνιστές του. Το μερίδιο του LSE σε συναλλαγές βρετανικών μετοχών διαμορφώνεται από τις αρχές του μηνός έως σήμερα στο 54,9%, συγκριτικά με το 96,3% το Φεβρουάριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια: