Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Εμπλοκή του Κοσσοβάρου ηγέτη Χασίµ Θάτσι σε εγκληματική οργάνωση

Tην ανάγκη άμεσης διερεύνησης των πρόσφατων καταγγελιών σχετικά με την εμπλοκή του Κοσσοβάρου ηγέτη Χασίµ Θάτσι σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων, ζήτησε με γραπτή της ερώτηση τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Συμβούλιο, η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου.


Όπως προκύπτει από απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ, η οποία δημοσιοποιήθηκε από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρωθυπουργός του Κόσσοβο Χασίµ Θάτσι εμφανίζεται ως το «μεγαλύτερο ψάρι» του οργανωμένου εγκλήματος στο Κόσσοβο την εποχή που ήταν ηγέτης του UCK, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις φέρονται να ήταν εν γνώση της εγκληματικής δραστηριότητας του κοσσοβάρου ηγέτη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δημοσιοποίηση της εν λόγω έκθεσης συμπίπτει χρονικά µε την πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα του Ελβετού εισηγητή Ντικ Μάρτι, η οποία επίσης εμφανίζει τον νυν ηγέτη του Κοσσόβου ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων, ενώ εμπλέκει στις δραστηριότητες αυτές και άλλους στενούς πολιτικούς του συμμάχους.


Με την ερώτηση της η κα Γιαννάκου ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να ερευνήσουν, με τα μέσα που διαθέτουν, τη βασιμότητα των φοβερών αυτών κατηγοριών, να γνωστοποιήσουν για το εάν ήταν ενήμεροι της εν λόγω έκθεσης αλλά και να σχολιάσουν τα πρόσφατα πορίσματα της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παράλληλα, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ καλεί το Συμβούλιο να δεσμευθεί δημοσίως ότι κανένα κράτος-μέλος της Ένωσης, το οποίο ανήκει και στο ΝΑΤΟ δεν έιχε γνώση των συγκεκριμένων αυτών κατηγοριών. Τέλος, η κα. Γιαννάκου καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να δεσμευτούν για τις δράσεις που πρόκειται να προβούν σε περίπτωση που επαληθευτούν, καθώς και για τον αντίκτυπο που κάτι τέτοιο θα έχει στις σχέσεις ΕΕ-Κόσσοβο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: