Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ο στρατός δείχνει την έξοδο στον Μουμπάρακ

«Ο άνθρωπος σας είπε ότι θα φύγει! Πείτε στον ηγέτη (σ.σ.: των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπαντί) να συμμετάσχει στον διάλογο», είπε χθες στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ ο ίδιος ο... υπουργός Αμυνας της Αιγύπτου, Χουσεΐν Ταντάουι.



Διαδηλώτριες κατευθύνονται στην πλατεία Ταχρίρ κρατώντας πλακάτ με το οποίο ζητούν συνταγματικές αλλαγέςΟ άνεμος χθες στο Κάιρο μύριζε «αλλαγή» από το πρωί, καθώς ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν διαβεβαίωσε πως ο στρατός δεν θα χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών. Την ίδια διαβεβαίωση είπε ότι έλαβε ο αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου Μ. Μιούλεν από τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Ο Μουμπάρακ προανήγγειλε την έξοδό του το βράδυ της Πέμπτης στην Κριστιάν Αμανπούρ του ABC, αλλά «όχι αμέσως για να μη βυθιστεί η χώρα στο χάος».


Προσέθεσε ότι «βαρέθηκε πια 62 χρόνια στα δημόσια πράγματα», δήλωσε δυστυχής που βλέπει τους συμπατριώτες του να πολεμάνε ο ένας τον άλλο, αλλά ορκίστηκε ότι δεν πρόκειται να το σκάσει από τη χώρα, αφού «θέλει να πεθάνει σε αιγυπτιακό έδαφος».


Ανησυχία


Ωστόσο, η προσπάθεια «καπελώματος» της αιγυπτιακής εξέγερσης από το Ιράν και η εξαγγελία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την ειρηνευτική συνθήκη του 1979 με το Ισραήλ, προκαλούν ρίγη ανησυχίας στην Ουάσιγκτον.


Μπορεί οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι να ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα διεκδικήσουν την προεδρία της Αιγύπτου (υποψηφιότητα την οποία έθεσε χθες ανοιχτά ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, κατεβαίνοντας στην πλατεία Ταχρίρ, όπως ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης). Ομως κανείς δεν αμφιβάλλει πως το πανίσχυρο ισλαμικό κίνημα θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη μέρα.

New York Times


Συζητήσεις για τη νέα κυβέρνηση


Οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν με τον Μουμπάρακ την άμεση αποχώρησή του από την εξουσία και την αντικατάστασή του από τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το αιγυπτιακό Σύνταγμα.


Το σενάριο προβλέπει στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης από τον «μετριοπαθή» αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Σάμι Εναν και τον υπουργό Αμυνας, στρατάρχη Μοχάμεντ Ταντάουι, και διάλογο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και την υπόλοιπη αντιπολίτευση για νέο εκλογικό νόμο και εκλογές τον Σεπτέμβριο.


Πάνω από 1 εκατ. διαδηλωτές χθες στην πλατεία Ταχρίρ


«Σήμερα είναι η τελευταία μέρα»


«Επανάσταση του Λωτού» βάφτισε την αιγυπτιακή εξέγερση το χθεσινό πρωτοσέλιδο της ιστορικής εφημερίδας «Αλ Αχράμ» του Καΐρου, κατ' αναλογία της «Επανάστασης των Γιασεμιών» στην Τυνησία.


Το πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ ξεπέρασε σύντομα το 1 εκατομμύριο μετά την προσευχή της Παρασκευής, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Στην προαναγγελθείσα «Μέρα της Αποχώρησης» κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Φύγε! Φύγε! Φύγε!» και «Σήμερα είναι η τελευταία μέρα». Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την... επίβλεψη του στρατού, που περιέφραξε την πλατεία με σύρμα, αφήνοντας συγκεκριμένες εισόδους και ενημέρωνε το πλήθος με ντουντούκες ότι στην εκδήλωση παρίσταται... ο υπουργός Αμυνας. Αστυνομικοί και παρακρατικοί, που αιματοκύλισαν τον χώρο τις προηγούμενες μέρες, ήταν άφαντοι και πολλοί διαδηλωτές τραγουδούσαν «Λαός και στρατός είναι αδελφωμένοι».


Την ατμόσφαιρα μεταπολίτευσης επιβεβαίωνε ένα σύνθημα που ζητούσε όχι μόνο την πτώση του καθεστώτος, αλλά και την «τιμωρία των δολοφόνων».


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, οι νεκροί της «Επανάστασης των 11 ημερών» ξεπερνούν τους 300-350 (χωρίς να συνυπολογίζεται το όργιο βίας κατά ξένων δημοσιογράφων), ενώ η ύπατη αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νάβι Πιλάι, ζήτησε διαφανή ανεξάρτητη έρευνα.


Κεντρικό ρόλο στη μετάβαση διεκδικεί ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, που σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των διαδηλωτών και της κυβέρνησης. Χθες πάντως οργανώθηκε και διαδήλωση... υπέρ του Μουμπάρακ στην τρίτη σε μέγεθος πόλη της Αιγύπτου, την Γκίζα, ενώ ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός έστειλε στην Αίγυπτο ένα φορτίο για 3.000 τραυματίες.


Εξάλλου ο υπουργός Οικονομ,ικών Σαμίρ Ραντουάν, υποσχέθηκε έκτακτη αποζημίωση 5 δισ. αιγυπτιακών λιρών (περίπου 650 εκατ. ευρώ) για αποζημιώσεις κατεστραμμένων περιουσιών.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: