Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Με αφορμή τη συνεχώς αυξανόμενη αδυναμία των ελληνικών και ευρωπαϊκών υπερχρεωμένων νοικοκυ-ριών για την εξόφληση των χρεών τους, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευ-τής της Νέας Δημοκρατίας κα Ρόδη Κράτσα κατέθεσε ερώτηση στο Συμβούλιο της Ε.Ε. για το ιδιωτικό χρέος.



Στην ερώτησή της η κα Κράτσα επισημαίνει ότι οι προσπάθειες που γίνονται έως τώρα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποβλέπουν κυρίως στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και τη δημοσιονομική προ-σαρμογή των κρατών-μελών. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για την εξυγίανση του ευρύτερου χρηματοπι-στωτικού τομέα, και ειδικότερα του τραπεζικού κλάδου, που συνδέεται άμεσα με την πραγματική οικονο-μία και την πρόληψη νέων κρίσεων.


Όμως, όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "οι προσπάθειες αυτές εξετάζουν μόνο την κατάσταση του δημόσιου χρέους, και όχι του ιδιωτικού, που αποτελεί τη δεύτερη συνιστώσα του συνολικού χρέους μιας χώρας". Για το λόγο αυτό η κα Κράτσα ζητάει διευκρινήσεις για τις επιπτώσεις που έχει το ιδιωτικό χρέος στην κοινωνική κατάσταση κάθε κράτους, αλλά και τη συσχέτισή του με το δημόσιο χρέος. Παράλληλα, θέτει ερωτήματα σχετικά με τις δράσεις που σκοπεύει να αναπτύξει το Συμβούλιο στις περιπτώσεις που το ιδιωτικό χρέος είναι μεγαλύτερο από το δημόσιο ή βαίνει αυξανόμενο αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει μια τέτοια τάση, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση του ιδιωτι-κού χρέους δεν προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης.


Η ερώτηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της πρόσφατης κατάθεσης νομοσχεδίου της ελληνι-κής κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και της συζή-τησης που ξεκινά στα Ευρωπαϊκά Όργανα για τη σχέση του ιδιωτικού χρέους και των οικονομικών κύ-κλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: