Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της



«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 7 με τίτλο :


«Ο Σαμαράς αποδεικνύει πως ο δρόμος του Γ. Παπανδρέου δεν είναι μονόδρομος»


Έκδηλη είναι η αμηχανία στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» από τη μεγάλη απήχηση που καταγράφει στην κοινωνία η «στρατηγική» του προέδρου τα ης Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για την κατά το δυνατόν ταχύτερη απαλλαγή της χώρας μας από την επιτήρηση της τρόικας. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που προσπάθησε από βήματος Βουλής να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα, όσον αφορά στην αβελτηρία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής , βρέθηκε στο στόχαστρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησε ευθέως για υποκρισία. Παράλληλα, η «γαλάζια» παράταξη ετοιμάζεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη νέα δέσμη συγκεκριμένων θέσεων, προκειμένου να απεμπλακεί η χώρα από το βραχνά των βαρύτατων όρων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα. Θέσεις ου θα αποτελέσουν τη φυσική συνέχεια του «πακέτου» των 23 μέτρων χαμηλού ή μηδενικού κόστους, που ήδη έχει δημοσιοποιήσει η Ρηγίλλης για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. «Ο κ. Παπανδρέου θα ακούσει, στις 7 Ιουλίου, την πλήρη στρατηγική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη απαγκίστρωση από την επιτήρηση στην οποία ο ίδιος μας έβαλε», τόνισε χαρακτηριστικά, σε χθεσινή δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς. ….. Ο κ. Σαμαράς, που έχει θέσει στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας του τα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών, θα δώσει στη δημοσιότητα ένα πλήρες, κοστολογημένο και πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματικής εξόδου από την κρίση. Παράλληλα, όπως ανέφερε και σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο του Συνεδρίου, θα εντείνει τις επαφές του με τους πολίτες σε ολόκληρη την επικράτεια, θα αξιολογεί τις εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και θα έχει τακτική συνομιλία με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της χώρας (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Ψάχνει διέξοδο με. .επιθέσεις κατά Ν. Δ. και ΚΚΕ »


Δ ιμέτωπο εναντίον Ν. Δ. και ΚΚΕ αποφάσισε το Μαξίμου, μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο της Ν. Δ. και την πίεση που ασκεί η στρατηγική της Ν . Δ. για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, αλλά και την πίεση που ασκεί το ΚΚΕ με κινητοποιήσεις όπως το κλείσιμο του λιμανιού του Πειραιά. Την περασμένη Τρίτη, ημέρα της απεργίας των δημοσιογράφων, η νέα στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι σε Ν. Δ. και ΚΚΕ στο φόντο των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ , αλλά και της εντεινόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας λόγω της επιβολής των σκληρών μέτρων σε οικονομία, ασφαλιστικό, εργασιακά, συζητήθηκε αναλυτικά στο Μαξίμου. ………….. Όπως φάνηκε από τη διπλή παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου σε λιγότερο από 24 ώρες, στο Πολιτικό Συμβούλιο και τη Βουλή χθες, η κυβέρνηση ανησύχησε από την παρέμβαση Σαμαρά, κυρίως επειδή στις μετρήσεις που αναλύθηκαν στη σύσκεψη υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης που κατατάσσεται πλέον στην αδιευκρίνιστη ψήφο, με απρόβλεπτη συμπεριφορά…. (το άρθρο συνεχίζεται)


Από την 1η σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ – Να κλείσουν»


Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς που δεν προδίδουν σε καμία περίπτωση ότι η χώρα έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών. Παράδειγμα, ο τρόπος που χειρίζεται τον ΟΣΕ και ορισμένες άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Την ώρα που οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τους υγιείς πελάτες τους, το κράτος τις πιέζει να δανείσουν τον ΟΣΕ ρίχνοντας ουσιαστικά κεφάλαια στη μαύρη τρύπα. Ας το καταλάβουν στην κυβέρνηση πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι εταιρείες που δεν διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο πρέπει να πτωχεύσουν και να ξεκινήσουν από το μηδέν. Ορισμένες, όπως το ΤΡΑΜ, που ουδέποτε έδειξαν ότι μπορούν να επιβιώσουν, μπορούν να κλείσουν- προσωρινά έστω- για να σταματήσουν την αιμορραγία του δημόσιου ταμείου. Είναι καιρός για γενναίες και δραστικές αποφάσεις, όχι για τη συνέχιση των συνηθειών που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.


Από τη στήλη «ναυτίλος» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 10 με τίτλο :


«Οι ανήθικοι που μας σπάνε το ηθικό…»


….Αλλάζουν οι καιροί κι όλα τα ίδια μένουν: επί Σημίτη έδερναν τους συνταξιούχους, τώρα τους παίρνουν τα λεφτά απ την τσέπη τους και τη ζωή απ το παράθυρο… Τώρα, επί Γεωργίου του Β΄ Παπανδρέου του Γ΄ (ο οποίος μας καλούσε να πάμε στις «κάλτσες» για να μας πάρει εν τέλει και τα σώβρακα) ουδέν απ όσα λέγονται εννοούνται. Όπως για το πάγωμα των μισθών. «Αν με ρωτήσετε για πάγωμα μισθών, εγώ λέω όχι», δήλωνε κατηγορηματικά ο κ. Παπανδρέου. Και εξηγούσε: «Αν παγώσουμε τους μισθούς, θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη, θα νεκρώσει η αγορά και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης». Το πε και (δεν) το κανε! Τώρα παγώνει τους μισθούς. Μας οδηγεί (δηλαδή) , σύμφωνα με τα ίδια του τα λόγια, στον «φαύλο κύκλο της κατάρρευσης»! Ο άνθρωπος είναι αναξιόπιστος. Μας δουλεύει κανονικά , όταν δεν μωρολογεί διαρκώς («είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία»). Δεν χρειάζεται να ‘ ναι κανείς παρά πρωτοετής φοιτητής των οικονομικών (αλλά όχι μαθητευόμενος μάγος που παίζει με τη φωτιά μέσα σε παιδική χαρά) για να γνωρίζει ότι η λιτότητα παράγει ύφεση, παρατείνει και επιτείνει την κρίση. Ανίκανοι είναι η βαλτοί; (συνεχίζεται…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: