Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΑράΤυπος» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 4 -5 με τίτλο :


«Ο φόβος φυλάει τα έρμα…»


Β ουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι και μόνο το γεγονός ότι επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη πάνω από την κεφαλή του Παπουτσή, αρκεί για να κρατήσει στόματα ερμητικά κλειστά. «Θα την πληρώσω εγώ για τον Χρήστο και τον Κώστα μαζί», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, που εξέταζε το ενδεχόμενο να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την οικονομική πολιτική. Αίσθηση , πάντως, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ούτε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στενή πολιτική φίλη του Χρήστου Παπουτσή, δεν βγήκε μπροστά να τον υποστηρίξει….


Από τη στήλη «Αποτυπώματα» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 415 με τίτλο :


«Η Αλεπού…»


Δηλαδή, λέμε τώρα, αν η ενέργεια του πρωθυπουργού της χώρας Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία δίνει μέσω της Βουλής υπερεξουσίες στον εαυτό του, είναι φαινόμενο δημοκρατίας, τότε ψηφίζεις ή όχι…Στάλιν; @Του επιτρέπει, δηλαδή, να δίνει απευθείας αναθέσεις σε συμβούλους και γραφεία που ο ίδιος θα επιλέγει…@... ….


Από τη στήλη «ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ» της


«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Η κατάργηση της βίζας»


Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε ένα σημαντικό δώρο προς τον Γιώργο Παπανδρέου: την κατάργηση της βίζας, η οποία αποτελούσε πάγια επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Μιας πολιτικής που ασκήθηκε απαρέγκλιτα από την προηγούμενη κυβέρνηση και μέσω αυτής διαμορφώθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου επιτυχώς να λήξει η υπόθεση αυτή χθες στην Ουάσιγκτον. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης για τις οποίες ισχύει η βίζα. Η Ελλάδα από το 2004 έκανε συνεχείς και συγκροτημένες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της κατάργησης της βίζας. Με τον «αέρα» που έδιναν στη χώρα μας οι ασφαλείς Ολυμπιακοί αγώνες τους οποίους διενεργήσαμε, η κυβέρνηση Καραμανλή απαρέγκλιτα σε κάθε συνομιλία με την αμερικανική πλευρά έθετε το συγκεκριμένο ζήτημα….


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Αληθινές ιστορίες…»


ΓΙα άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκαν όλοι αυτοί που λένε ότι ο χρόνος στην πολιτική τρέχει με τους δικούς του ρυθμούς. Η έρευνα της εταιρείας GPO είναι κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ και ανατρέπει άρδην τους πολιτικούς συσχετισμούς. Μικρή σημασία έχει εάν το κυβερνών κόμμα διατηρεί το προβάδισμα, όταν τα ποιοτικά στοιχεία είναι εις βάρος του. Το πλέον βασικό είναι ότι το 81,7% των πολιτών πιστεύει ότι δεν υπάρχει συνέπεια με τις προεκλογικές εξαγγελίες. Αυτό δείχνει ότι η περίοδος ανοχής τελείωσε και η κυβέρνηση θα κρίνεται πολύ αυστηρά από εδώ και στο εξής. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα με δεδομένο ότι το 60% κρίνει αρνητικά το σκληρό «πακέτο» μέτρων. Και χειρότερα από τη στιγμή που τελειώνει το παραμύθι που χτίστηκε και θέλει τη Ν. Δ. υπεύθυνη για την καταστροφή. Το 52,1% , πάνω από ένας στους δύο πολίτες δηλαδή, πιστεύει ότι για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση φταίνε όλοι. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα σηματοδοτεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Η συνάντησή του με τον Ομπάμα μπορεί να ανέβασε το διεθνές του κύρος, αλλά στο εξής τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Η Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ άλλωστε είναι καζάνι που βράζει και η σπίθα που ανάβει τον πόλεμο έχει μπει εδώ και καιρό…


Από τη 2η σελίδα της


«ΕΣΤΙΑΣ» με τίτλο :


«Αναδρομική επιβολή ΦΠΑ»


Συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ενωρίτερα της 15ης Μαρτίου, χωρίς να εκδοθή τιμολόγιο θα βαρύνονται αναδρομικά με τον αυξημένο ΦΠΑ. Από τις 15 Μαρτίου ο κανονικός συντελεστής από 19% αυξάνεται σε 21%, ο μειωμένος συντελεστής από 9% αυξάνεται σε 10%, ενώ ο συντελεστής για τον οποίο προβλέπεται μείωσις 50% αυξάνεται σε 5%, από 4,5%. Οι μειωμένοι (κατά 30%) συντελεστές που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται αντιστοίχως σε 15%, 7% και 4%. Επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε χθες αναφέρει πως σε οποιοιδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται με ημερομηνία εκδόσεως από 15 Μαρτίου 2010 και μετά, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε πρότερο χρόνο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα επιδεικνύουν ανοχή στην προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και των ταμειακών μηχανών από τις 15 Μαρτίου, οπότε θα γίνη η μετάβασις στους νέους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: