Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Παράθυρο απόκτησης ευρωπαϊκής ιθαγένειας για απροσδιό-ριστο αριθμό μεταναστών αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης

Την πιθανή ανάδειξη της Ελλάδας σε πόλο έλξης μεταναστών μέσω της διευκόλυνσης απόδοσης της ελλη-νικής ιθαγένειας που προβλέπει το σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης έθιξε με παρέμβαση του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου.



Ο κ. Παπανικολάου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένει-ας σηματοδοτεί παράλληλα την απόδοση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής και τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή στέλ-νει λάθος μήνυμα στις χώρες προέλευσης που θα αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως τον πλέον εγγυημένο τόπο απόδοσης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.


Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο σε σχέση με την υπό-λοιπη ΕΕ. Και οι λόγοι είναι ποικίλοι: από τη γεωγραφική της θέση, μέχρι την μεγάλη έκταση των θαλασ-σίων συνόρων της, σημείωσε ο έλληνας ευρωβουλευτής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι πρόχειρη η πρωτοβουλία διευκόλυνσης της απόδοσης Ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες.


Η ρύθμιση αυτή αφορά τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας, η οποία περιλαμβάνει την παράνομη είσοδο στη χώρα, το άσυλο, την επιστροφή και την άδεια παραμονής και εργασίας στην ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου, ενώ σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου υπολείπεται μιας σφαιρικής εθνικής στρατηγικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: