Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ξεκινούν οι ευρωπαϊκές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας εγκαινίασε η αντιπρόεδρος κα Ρόδη Κράτσα σε Συνέδριο με κύριο θέμα "Ορίζοντας 2010: Ποιά σχέση μεταξύ γυναικών και Ευρωπαϊκής Ένωσης;".



Η κα Κράτσα ως Αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική επικοινωνίας και πληροφόρησης του Ευρωπαϊ-κού Κοινοβουλίου παρουσίασε την πρόκληση για μία Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές, εκπρόσωποι εταιριών δημοσκο-πήσεων και εταιρειών επικοινωνίας με εκτενή ανταλλαγή απόψεων προσπάθησαν να αναλύσουν τη στάση του γυναικείου εκλογικού σώματος στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009, τον ρόλο των μέσων ενημέρω-σης σε σχέση με τις γυναίκειες υποψηφιότητες στο ΕΚ και τους τρόπους επικοινωνίας που απαιτεί η προ-σέγγιση των γυναικών.


Η Ελληνίδα αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία από το σύνολο των πανευ-ρωπαϊκών ερευνών που διεξήχθησαν σε κάθε κράτος μέλος αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, σε δείγ-ματα γυναικείου πληθυσμού, ηλιακής ομάδας 30-55 ετών, φανερώνουν ότι οι ευρωπαίες γυναίκες δεν είναι απομακρυσμένες από την Ευρώπη όπως έχει καλλιεργηθεί ο μύθος, αλλά επιθυμούν μία Ευρώπη άλλη, μία Ευρώπη με περισσότερη αλληλεγγύη. Προβληματίζονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση, την ανεργία, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, την πτώση του επιπέδου ζωής, την ανασφάλεια και ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Είναι υπέρ του ευρώ και μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής αν και λιγότερο από τους άνδρες, αλλά αντίθετα επιθυμούν πολύ περισσότερο από αυτούς την ανάπτυξη πολιτικών που εκφρά-ζουν την αλληλεγγύη, όπως η δημόσια υγεία και οι κωνική πολιτική.


Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο με ομιλία του Προέδρου κ. Jerzy Buzek στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με Συνέδριο με θέμα τη βία κατά των γυναικών και τη συμμετοχή εθνικών βουλευτών από τα 27 κράτη- μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: