Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τις κοινοτικές χρονικές προσθεσμίες

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΔ

"Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην τηρήσει την κοινοποιημένη προθεσμία, δηλαδή το 2012, για την πλήρη με-τάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση εξαιτίας των καθυστερήσεων στις τεχνικές παραμέτρους, στις αδειοδοτή-σεις και στην εκχώρηση ραδιοφάσματος". Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Επιτροπής έπειτα από ερώτη-ση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την μετάβαση της Ελλάδας από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.



Το πλαίσιο για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και τη λειτουργία της στην Ελλάδα καθορίζεται με τον νόμο 3592/2007, στον οποίο, μεταξύ άλλων, περιγράφεται η διαδικασία αδειοδότησης για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTT) και η μεταβατική περίοδος. Τον Αύγουστο του 2008, εκδόθηκε κοινή υπουργι-κή απόφαση, στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία μετάβασης από την αναλογική στην ψη-φιακή τηλεόραση (τοποθεσίες αναμετάδοσης, συχνότητες καναλιών που θα χρησιμοποιηθούν κ.λπ.). Σύμ-φωνα με αυτήν την απόφαση, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα άρ-χισε επίσημα την 1η Νοεμβρίου 2008. Η ολοκλήρωσή της είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2012, με το κλείσιμο των υπόλοιπων υπηρεσιών αναλογικής μετάδοσης.


Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει χορηγηθεί από το ελληνικό κράτος επισήμως καμία άδεια αναλογικών ή ψηφιακών εκπομπών. Οι συχνότητες ψηφιακής τηλεόρασης και οι άδειες για μετάδοση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου χορηγούνται μόνο σε όσους εκπέμπουν ήδη με ανα-λογική τεχνολογία, ενώ οι ιδιοκτησίες που θα χρησιμοποιηθούν για τα πάρκα κεραιών αναμετάδοσης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.


Η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, καλούνται μέχρι τα μέσα του 2010 να υποβάλουν έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την έγκαιρη κατάργηση των αναλο-γικών εκπομπών. Η Επιτροπή έχει εκδώσει δύο ανακοινώσεις σχετικά με τη μετάβαση, στις οποίες επισή-μανε τα απαραίτητα μέτρα σε εθνικό επίπεδο και θα εξακολουθεί να δημοσιεύει στον ιστότοπό της τις ε-θνικές ημερομηνίες και τα σχέδια για τη μετάβαση στις ψηφιακές τηλεοπτικές εκπομπές, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πείρας μεταξύ των κρατών μελών και να βελτιωθεί η διαφάνεια της διαδικασίας για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: